Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Το λανθασμένο σύστημα youth policy της Τσέλσι

Οι πρόσφατες δηλώσεις του νυν ποδοσφαιριστή της Μπόρνμουθ, Νέιθαν Άκε σχετικά με την απόφασή του να απομακρυνθεί από την Τσέλσι, μαζί με μία σειρά άλλων αποχωρήσεων, είναι κάτι παραπάνω από μία επιβεβαίωση της κακής λειτουργίας και διαχείρισης του συστήματος για τους νέους ποδοσφαιριστές.Οι δηλώσεις του εμπεριέχουν μεγάλη δόση αλήθειας αφού για έναν νέο ποδοσφαιριστή η συμμετοχή είναι πιο σημαντική από το να βρίσκεται σε ένα μεγάλο σύλλογο, όπως η Τσέλσι. Είναι δύσκολο για έναν νέο ποδοσφαιριστή, του οποίου οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες, να δείξει στάση αναμονής και να αγωνίζεται ελάχιστα λεπτά σε παιχνίδια με αντιπάλους χαμηλότερου βεληνεκούς. Και η περίοδος των νέων παικτών στην Τσέλσι δεν είναι ευνοϊκή.

 Οι εκδοχές χωρίζονται σε δύο πλευρές. Αυτό που συμβαίνει κατά κόρον είναι ο δανεισμός των παικτών σε άλλες ομάδες. Ο Λονδρέζικος σύλλογος έχει πολλούς δανεικούς ποδοσφαιριστές των οποίων το μέλλον είναι αβέβαιο ακόμη και αν δείξουν θετικά στοιχεία. Από την άλλη πλευρά, οι νέοι ποδοσφαιριστές δεν έχουν φτάσει σε σημείο να ερίζουν για μία θέση στην ενδεκάδα, απλά περιμένουν τις σπάνιες ευκαιρίες που θα τους δοθούν για να πάρουν ελάχιστα λεπτά συμμετοχής. Ο Ματέι Ντέλατς είναι τερματοφύλακας και ο παλαιότερος ποδοσφαιριστής που ανήκει στο σύλλογο αυτή τη στιγμή. Εντούτοις, έχοντας φτάσει στην ηλικία των 25 ετών δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει την πρώτη του συμμετοχή με την μπλε φανέλα. Η Τσέλσι ανακοίνωσε τον Ντέλατς τον Σεπτέμβριο του 2009 και έκτοτε έχει δοθεί δανεικός σε εννέα διαφορετικές ομάδες και ουσιαστικά οι ποσοστιαίες πιθανότητες να βρεθεί στο ρόστερ της Τσέλσι έχουν εκμηδενιστεί.

Ο σκοπός της ακαδημίας, η οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι η καλύτερη στο «Νησί», εκφυλίζεται από το σύστημα εξέλιξης των ποδοσφαιριστών και είναι ευδιάκριτο πως η Τσέλσι δεν επενδύει σωστά στο μέλλον. Κατά συνέπεια, η Τσέλσι την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο βρέθηκε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με καταστάσεις φυγής από τους νέους ποδοσφαιριστές. Ο Σολάνκε παραχωρήθηκε στη Λίβερπουλ και είναι δεδομένο πως οι ευκαιρίες θα είναι περισσότερες μολονότι αρχικά προοριζόταν για την ομάδα νέων κάτω των 23 ετών. Η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ θα κάνει αυτό που δεν υλοποίησε η Τσέλσι και οι ιθύνοντες των «μπλε» θα δουν άλλο έναν νεαρό ποδοσφαιριστή να ξεχωρίζει και ένα επιπλέον σφάλμα, αποκύημα του λανθασμένου συστήματος. Η άρνηση του Τσαλομπά στο συμβόλαιο που του προσέφερε η Τσέλσι είναι ακόμη είναι δείγμα ότι οι νέοι παίκτες γνωρίζουν την κατάσταση και ακολουθούν αντίθετο δρόμο από το «Στάμφορντ Μπριτζ».

Σε όλα αυτά τα ξεκάθαρα δείγματα πως η Τσέλσι δεν αντιμετωπίζει ορθά τους νέους ποδοσφαιριστές, ένα αντιστρόφως ανάλογο παράδειγμα είναι ο Βίκτορ Μόουζες και η ανέλιξή του. Χωρίς να βρίσκεται στα αρχικά πλάνα του Κόντε την περυσινή σεζόν, ο Μόουζες ωφελήθηκε τον ανασχηματισμό τακτικής του Ιταλού προπονητή και αποτέλεσε αναμφίβολα την έκπληξη και συνάμα ένα από τα πιο σημαντικά γρανάζια του μηχανισμού της Τσέλσι. Ο Νιγηριανός πέρασε την πορεία του δανεισμού που έχει γίνει άτυπος κανόνας στον σύλλογο και πέρυσι συμπεριλήφθηκε ως βασικός στη δεξιά πλευρά όπου τα πήγε περίφημα.

Είναι ολοφάνερο ότι η Τσέλσι διαχειρίζεται με λάθος τρόπο την πολιτική των νεαρών ποδοσφαιριστών. Όχι μόνο δεν έχει όφελος η ομάδα, αλλά βγαίνει χαμένη μαζί με τους ποδοσφαιριστές. Οι τελευταίες απομακρύνσεις των παικτών που αναφέρθηκαν ανωτέρω είναι η επιβεβαίωση που επηρεάζει την Τσέλσι σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό σκέλος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου