Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017

Επιβάλλεται η επιδίωξη της αλλαγής

Είθισται μία αλλαγή στη ζωή μας να συνδέεται με τον φόβο και την διστακτικότητα για κάτι καινούριο και άγνωστο. Η αλλαγή, σε οποιοδήποτε επίπεδο και τομέα,  είναι από τους μεγαλύτερους φόβους των ανθρώπων. Στη σκέψη για μία νέα αρχή ή ένα νέο περιβάλλον, ελλοχεύει η ανησυχία και το άγχος.Η αλήθεια είναι πως η συνήθεια έχει μεγάλη δύναμη στη ζωή μας. Μας διατηρεί με ασφάλεια σε ένα σταθερό περιβάλλον, όμως απατηλά μας φθείρει δίχως να το αντιληφθούμε. Η καθημερινότητά και η ρουτίνα σημαίνει ότι μία απροσδόκητη αλλαγή θα έχει αρνητικό πρόσημο και αυτό το οποίο κάνει ουσιαστικά η συνήθεια είναι να σκεπάζει τους φόβους μας. Ως εκ τούτου, όταν υποβόσκει ο φόβος -σε οποιαδήποτε μορφή του- βάζει τροχοπέδη στην εξέλιξή μας. Διότι, οι συνειδητές και επικείμενες αλλαγές στη ζωή μας συμβαδίζουν με την εξέλιξή μας είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

Για παράδειγμα, μία μετάβαση στη ζωή μας που αφορά έναν νέο τόπο συνδυάζεται με τον κίνδυνο της άγνωστης κατάστασης και τον ισχυρισμό πως θα πρέπει να αλλάξουν οι συνήθειές μας. Εστιάζουμε μονόπλευρα και δεν ερμηνεύουμε τις νέες ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, τις νέες και ενδιαφέρουσες εμπειρίες που θα αποκτήσουμε. Δεν δίνεται μεγάλη σημασία στην ανανέωση που θα έχει η ζωή μας, στις νέες προοπτικές και στα οφέλη της προσωπικότητάς μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αρνητικά επισκιάζουν αδικαιολόγητα τα θετικά, χωρίς πράγματι να ισχύει. Ωστόσο, όλα τα αρνητικά ενδεχόμενα είναι τοσούτω μάλλον δικαιολογίες για να παραμείνουμε στη ζώνη της ασφάλειας. Εκεί, δηλαδή, που έχουμε λιμνάσει.

Η αρχή είναι λογικό να είναι δύσκολη. Είναι μία μεταβατική περίοδος στην οποία προσαρμόζεσαι στο νέο περιβάλλον που έχει επιφέρει μία αλλαγή. Όταν, όμως, είσαι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κατάσταση, που αποτελεί και προϋπόθεση για να πραγματοποιήσεις κάτι καινούριο, έχεις παραγκωνίσει την ανασφάλεια. Όταν είσαι σε θέση να ελέγξεις τα συναισθήματά σου και τον εαυτό σου, δεν θα βρεθείς προ απροόπτου.
Δίχως δόση υπερβολής, επιβάλλονται οι αλλαγές στης ζωή μας. Αυτές φυσικά που καθορίζουμε εμείς. Οφείλουμε να αισθανόμαστε την ανάγκη για την επιδίωξη της αλλαγής. Οι ελεγχόμενες αλλαγές δημιουργούν «αντισώματα» σε κάποιες απρόσμενες καταστάσεις που θα προκύψουν. Δεδομένα όχι ευκταίες καταστάσεις. Αλλά το μεγάλο όφελος είναι πως έχουμε τη δυνατότητα να αμυνθούμε «σθεναρά» στο αναπάντεχο. Να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της ζωής μας. Επομένως, οι αλλαγές προσδίδουν ευελιξία στη προσωπικότητά μας.

Ακόμη κι αν ο φόβος κυριεύει και δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε, ο μοναδικός τρόπος να τον ξεπεράσουμε είναι η έλξη του. Το να κάνεις αυτό που φοβάσαι σημαίνει θεραπευτική εκτέλεση. Δεν είναι προφανώς επιστημονικός όρος. Άλλωστε, αν δεν επιχειρήσουμε αυτό που φοβόμαστε πώς θα δούμε αν είναι τόσο δεινή η κατάσταση όσο είχαμε στο νου μας. Δεν έχουμε να χάσουμε κάτι, μόνο να αποκομίσουμε κάποια εμπειρία. Είτε θετική είτε αρνητική.

Καθόρισε εσύ την αλλαγή, προτού υποχρεωθείς να την υποστείς. Άλλαξε, πριν να αναγκαστείς να αλλάξεις. Οι αλλαγές είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και ίσως της καθημερινότητάς μας. Είναι αναπόφευκτες. Είναι προτιμώμενο όμως να τις πραγματώνουμε εμείς με βάση την επιθυμία μας.


Η συνήθεια υπονομεύει το μέλλον σου. Και ο φόβος που κατοικεί στο εσωτερικό του εγκεφάλου σου βάζει στοπ στην προσωπική σου εξέλιξη. Πρέπει να ζούμε ό,τι φοβόμαστε. Διαφορετικά, δεν θα υπερβούμε τον εαυτό μας και δεν θα επιβληθούμε στην ανασφάλεια που δεσπόζει. Μην γινόμαστε έρμαια της ρουτίνας μας. Για να γίνει καλύτερη η ζωή μας, οι αλλαγές πρέπει να είναι στις προθέσεις μας. Να τις επιζητούμε. Από την αλλαγή σε μία άλλη πόλη, επί παραδείγματι, έως την επαγγελματική πορεία και καθημερινές μικρές αλλαγές. 

1 σχόλιο: