Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017

Έμμεσος έλεγχος συναισθημάτων

Εύλογο είναι το ερώτημα που προκύπτει συχνά αν οι άνθρωποι μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας.
Το συναίσθημα είναι ο συνδυασμός νοητικής κατάστασης και ψυχοσωματικής έκφρασης που είθισται να επιδρά σε σωματικό επίπεδο, από το οποίο και εκφράζεται.Οι απαντήσεις που συναντάμε στην εν λόγω ερώτηση δεν εφάπτονται μεταξύ τους και η παρακάτω που θα αναλυθεί δεν αποτελεί προϊόν επιστήμης και ψυχολογίας. Απλά, μία λογική προσέγγιση που αφορά την δική μου οπτική γωνία.

Το να ελέγξει κάποιος τα συναισθήματά του είναι αδύνατο. Ιδίως, όταν το συναίσθημα είναι έντονο. Φαίνεται ρητορική φαντασία να κατευθυνθείς στην ευτυχία αφ’ης στιγμής επικρατεί απαρέσκεια, δυσφορία και μία δυσάρεστη κατάσταση για οποιαδήποτε γενεσιουργό αιτία. Ακόμη και η προσπάθεια είναι δύσκολη και θα πέσει στο κενό.

Η ερμηνεία, επομένως, είναι ότι δεν υφίσταται έλεγχος των συναισθημάτων μας. Τουλάχιστον άμεσος. Εντούτοις, το πιο αποτελεσματικό είναι να εντείνουμε το σκεπτικό μας και να βρούμε την υπαιτιότητα που μας προκαλεί ανεπιθύμητα συναισθήματα και μας κωλυσιεργεί να λειτουργήσουμε θετικά. Σε πολλές περιπτώσεις, ο λόγος είναι ευδιάκριτος χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε και να «φορτώνουμε» αλλού τις ευθύνες.

Εδώ έρχεται και η απάντηση. Δεν έχουμε τον έλεγχο για αυτά που νιώθουμε, ωστόσο έχουμε την δυνατότητα να τα ρυθμίσουμε για να φτάσουμε σε αυτά που θέλουμε να αισθανθούμε βαθιά. Ήτοι, διαθέτουμε τον έμμεσο έλεγχο. Και περίσσια η αρίθμηση των παραγόντων. Εμείς επιλέγουμε τον τρόπο που θα ζήσουμε ο οποίος θα καθορίσει και την στάση μας. Έχουμε τον έλεγχο των κινήσεων που θα μας φέρουν τα αντίστοιχα συναισθήματα.

Εάν επιλέξεις να μεμψιμοιρείς συνεχώς για οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση, συνεπώς θα τεθείς αντιμέτωπος με ανάλογες σκέψεις που θα επηρεάσουν τη νοοτροπία σου.
Βιώνοντας μία αναβλητική ζωή δίχως στόχους και ενδιαφέροντες δραστηριότητες, τότε υποσκελίζεις τον εαυτό σου και αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη συμπεριφορά σου και στα συναισθήματά σου.

Επιλέγοντας να κάνεις φύση σου τον αρνητισμό, την απαισιοδοξία και την αμφισβήτηση σε κάθε έκφανσή της, μην εγείρονται ερωτήματα στο νου σου γιατί δεν κυλάει τίποτα σε θετικό πρόσημο. Δεν φταίει ο υπόλοιπος κόσμος. Εσύ δείχνεις προτίμηση σε μία αλγεινή ζωή και ουχί σε αυτό που θα σου εξασφαλίσει την πλάστιγγα γερμένη στην ευτυχία και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Το περιβάλλον σου και ο περίγυρό σου επηρεάζουν άμεσα τον εαυτό σου. Μία οικονομική θεωρία αναφέρει πως αν προσθέσεις τα εισοδήματα των πέντε πιο στενών σου φίλων και τα διαιρέσεις με τον ίδιο ψηφίο (το 5), ο αριθμός που θα προκύψει θα είναι κοντά στο δικό σου εισόδημα. Το ίδιο ισχύει και για τον περίγυρο σου. Είσαι τόσο καλός, όσο ο κόσμος που σε περιβάλλει. Είσαι ένας συνδυασμός των πραγμάτων που θα αφήσεις να μπουν στη ζωή σου. Και οφείλεις να κλείσεις την πόρτα στα αρνητικά συναισθήματα.

Δεν αναιρώ τις στιγμές που θα αισθανθούμε έτσι. Δεν διαγράφω τις καταστάσεις που αίφνης θα μας στεναχωρήσουν και η μοναδική λύση δεν είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη διάθεσή μας στο αντίθετο άκρο. Όμως αναφέρομαι συγκεκριμένα στο πλαίσιο του αναπάντεχου.

Εσύ έχεις την επιλογή των φίλων σου. Εάν αυτοί δεν σε τιμούν, σε ζηλοφθονούν και δεν σου δείχνουν αγάπη και εξακολουθείς να δίνεις ευκαιρίες, τότε συγχρόνως θα σου απομυζήσουν ενέργεια, της οποίας η χρήση θα ήταν πολύτιμη σε κάτι άλλο.

Τα παραδείγματα που δύναται να αριθμηθούν, είναι πολλά. Εν κατακλείδι, όμως, έχεις τον έμμεσο έλεγχο των συναισθημάτων σου μέσω των επιλογών σου. Αφενός σε προσωπικό επίπεδο, όπως τις καλές πράξεις, την αισιοδοξία, την συμπεριφορά, τους στόχους, τις προσδοκίες και τις σκέψεις. Αφετέρου, σε κοινωνικό επίπεδο, όπως το περιβάλλον σου, οι επιρροές σου, την επικοινωνία σου και τον περίγυρό σου. Όλα τα παραπάνω καθορίζουν την συναισθηματική σου νοημοσύνη και σε οδηγούν σε αυτά που αισθάνεσαι.


Δεν μπορείς να κόψεις στα μέτρα σου τις καταστάσεις που αντιμετωπίζεις στη ζωή, όμως μπορείς να κόψεις στα μέτρα σου τη στάση και τη νοοτροπία σου για να αντιμετωπίσεις αυτές τις καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου