Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

Δεν αρκεί μόνο η αμυντική προσήλωση για να προκριθεί

Η Τσέλσι άγγιξε τον τέλειο αγώνα στο Λονδίνο απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Στην εφαρμογή της τακτικής του Κόντε στάθηκε άψογα. Ένα λάθος ωστόσο της στέρησε την νίκη σε ένα παιχνίδι που η εικόνα της ήταν φανερά καλύτερη από την παρουσία των Καταλανών, οι οποίοι βρίσκονται σε θέση ισχύος για την πρόκριση με το εκτός έδρας γκολ που πέτυχαν.
Ο σκοπός της Τσέλσι ήταν να μπλοκάρει χαμηλά και έξω από την περιοχή της, που μεταφέρθηκε το ματς, την επιθετική ορμή της Μπαρτσελόνα και η αλήθεια είναι πως τα πήγε περίφημα. Οι «μπλαουγκράνα» κυριάρχησαν μόνο σε μία αέναη κατοχή και δεν πίεσαν με ουσιαστικό τρόπο την αντίπαλη εστία αφού η Τσέλσι δεν άφησε χώρους. Περιόρισε την επιρροή του Μέσι που έδειχνε ακίνδυνος κόντρα σε αυτό το στιλ παιχνιδιού και η μοναδική φάση που δημιούργησε η Μπαρτσελόνα ήταν μία κεφάλια του Παουλίνιο που δεν θεωρήθηκε αξιοσημείωτη. Η κατοχή της μπάλας από την πλευρά της ομάδας του Ερνέστο Βαλβέρδε δεν μεταφέρθηκε και μέσα στην περιοχή των «μπλε» που θωράκισαν εύθετα την εστία του Κουρτουά.

Το τελικό σκορ μας επιτρέπει το σαφές συμπέρασμα ότι η Μπαρτσελόνα έχει το προβάδισμα για την πρόκριση, το οποίο θα κατείχε ακόμη και με μία οριακή και διαχειρίσιμη ήττα.

Το έργο της Τσέλσι στη Βαρκελώνη είναι αδιαμφισβήτητα επαχθές. Το παιχνίδι και των δύο πλευρών θα εφάπτεται σε πολλά σημεία με αυτό στο Λονδίνο. Η διαφορά όμως είναι ότι η Τσέλσι θα αγωνιστεί με αποκλειστικό ζητούμενο το γκολ δίνοντας έναν πιο επιθετικό τόνο προκειμένου να αποκτήσει εκ νέου τις δικές της πιθανότητες και συγχρόνως να παρουσιαστεί με εφάμιλλη προσήλωση στα αμυντικά καθήκοντα και να κρατήσει το μηδέν ή τουλάχιστον να το διασφαλίσει για όσο περισσότερο μπορεί. Φυσικά, η Μπαρτσελόνα δεν έχει την άνεση να περιοριστεί στο αποτέλεσμα που πήρε και από την πλευρά της θα ψάξει το γκολ για να ελαχιστοποιήσει τις ελπίδες των αντιπάλων.

Πανομοιότυπος τρόπος παιχνιδιού, κλειδί οι γρήγορες μεταβιβάσειςΔεν είναι υπερβολή να αναφερθεί ότι η Τσέλσι απαιτείται να πραγματοποιήσει μία εμφάνιση που να ξεπερνάει αυτή της πρώτης αναμέτρησης. Μία ιδανική εμφάνιση. Το επίκεντρο της προσοχής στα αμυντικά καθήκοντα δεν θα είναι άλλο από τον Μέσι. Ο Αργεντινός με μία φάση μπορεί να προκαλέσει ζημιά, όπως έκανε άλλωστε. Η οργάνωση της ανασταλτικής λειτουργίας είναι το μείζον για να τον περιορίσει και σε αυτό το κομμάτι τα κατάφερε. Εάν ο Μέσι δεν βρίσκεται σε φάσεις κινδύνου, αυτό θα είναι ένας μικρός θρίαμβος για την Τσέλσι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι 100% στο χέρι της.
Ο Κόντε δήλωσε πολύ σωστά πως η ομάδα του οφείλει να δεχθεί πως θα «υποφέρει» στο «Κάμπ Νόου» από το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα. Το σκηνικό θα είναι ίδιο με ένα συντριπτικό ποσοστό κατοχής από τους «μπλαουγκράνα» και το ζήτημα είναι μην μείνουν μόνο στα καθολικά νούμερα.


Για τον λόγο αυτό, η Τσέλσι θα πρέπει να αξιοποιήσει τις μεταβιβάσεις που θα έχει έπειτα από την αλλαγή της κατοχής ή μία αμυντική επέμβαση. Να βγει γρήγορα από το μισό της γήπεδο και να αναζητήσει το γκολ. Δεν θα είναι εύκολο για την Τσέλσι να δημιουργήσει από την αρχή μία επίθεση. Είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν και οι ακραίοι οπισθοφύλακες των «μπλε» όμοια με το πρώτο ματς για να μην επιτρέψουν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις από τα άκρα.

Αζάρ ή Μοράτα;


Το ενδεχόμενο να προτιμηθεί ο Αζάρ στη κορυφή της επίθεσης σε έναν ρόλο που ανέλαβε ευθύνες στο πρώτο παιχνίδι συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Ο Βέλγος είναι ο πιο πολύτιμος παίκτης που διαθέτει η ομάδα, την στιγμή που ο Μοράτα δεν διανύει καλή αγωνιστική περίοδο και βρίσκεται σε «δυσπραγία» για σχεδόν δύο μήνες.Δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό η επιλογή του Κόντε για την εναλλακτική στη θέση του φορ. Η Τσέλσι έχει ανάγκη από έναν επιθετικό περιοχής που εκτός από εκτελεστική δεινότητα, θα πρέπει να έχει δύναμη στις φάσεις. Θα βρίσκεται πιο ψηλά στο γήπεδο και αποστολή του είναι να πιέσει και να δώσει μάχες με την άμυνα της Μπαρτσελόνα. Αυτό το στοιχείο είναι το πιο σημαντικό και ο Μοράτα δεν δείχνει πως μπορεί να διεκπεραιώσει τον σκοπό του.

Στην έτερη πλευρά, ο Μοράτα έχει αγοραστεί για ακριβώς τέτοια παιχνίδια. Ο Ζιρού αγωνιστικά δεν είναι σε επίπεδο για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Η ενδεχόμενη θέση βασικού στο Μοράτα, απελευθερώνει τον Αζάρ, ο οποίος μαζί με τον φορμαρισμένο Γουίλιαν, θα στηρίξουν τα άκρα και θα βοηθήσουν τον Ισπανό στην λειτουργία της επίθεσης. Ο Βέλγος έχει εκφράσει ανοιχτά την δυσαρέσκεια του αγωνιζόμενος σε αυτή την θέση και σίγουρα η Τσέλσι μπορεί να πάρει ευκαιρίες από τις ενέργειας του Αζάρ από τα αριστερά. Δεν θα έχει την ευθύνη του «ψεύτικου» εννιαριού και το παιχνίδι του θα εμπλέκεται περισσότερο, σε συνδυασμό με αυτό του Γουίλιαν από την άλλη πλευρά και του Μοράτα στην κορυφή σε κάποιες φάσεις που η Τσέλσι θα χρειαστεί καθαρό επιθετικό.

Όσο κυλάει το παιχνίδι και παραμένει στο 0-0, η Τσέλσι θα βρίσκεται διαρκώς μέσα στην πρόκριση, γνωρίζοντας ότι μπορεί να προηγηθεί σε μία φάση. Ένα γρήγορο γκολ της Μπαρτσελόνα θα αλλάξει τα πλάνα του Κόντε. Το βέβαιο είναι ότι αναμένεται μία εκ νέου σπουδαία ποδοσφαιρική μονομαχία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που έχει χαρίσει καθηλωτικά βράδια στον θεσμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου